Autofinanciering – Wat u moet weten over dealerfinanciering

Autofinanciering is big business geworden. Een groot aantal kopers van nieuwe en gebruikte auto’s in het VK kopen hun voertuig op de een of andere manier met financiering. Het kan in de vorm zijn van een banklening, financiering van de dealer, leasing, creditcard, de vertrouwde ‘Bank of Mum & Dad’ of talloze andere vormen van financiering, maar relatief weinig mensen kopen daadwerkelijk een auto met hun eigen geld. niet meer.

Een generatie geleden zou een CarsA2Z.nl particuliere autokoper die bijvoorbeeld £ 8.000 te besteden had, gewoonlijk een auto ter waarde van £ 8.000 hebben gekocht. Tegenwoordig wordt diezelfde £ 8.000 eerder gebruikt als aanbetaling op een auto die vele tienduizenden waard kan zijn, gevolgd door maximaal vijf jaar maandelijkse betalingen.

Met verschillende fabrikanten en dealers die beweren dat ergens tussen de 40% en 87% van de auto-aankopen tegenwoordig op de een of andere manier wordt gedaan met financiering, is het niet verwonderlijk dat er veel mensen op de kar van autofinanciering springen om te profiteren van de wensen van kopers om hebben de nieuwste, meest flitsende auto beschikbaar binnen hun maandelijkse cashflowlimieten.

De aantrekkingskracht van het financieren van een auto is heel eenvoudig; u kunt een auto kopen die veel meer kost dan u zich vooraf kunt veroorloven, maar die u (hopelijk) gedurende een bepaalde periode in kleine maandelijkse brokken geld kunt redden. Het probleem met autofinanciering is dat veel kopers zich niet realiseren dat ze meestal veel meer betalen dan de nominale waarde van de auto, en dat ze de kleine lettertjes van autofinancieringsovereenkomsten niet lezen om de implicaties te begrijpen van wat ze doen. opnieuw aanmelden voor.

Ter verduidelijking: deze auteur is noch pro- noch anti-financiering bij het kopen van een auto. Waar u echter op moet letten, zijn de volledige implicaties van het financieren van een auto – niet alleen wanneer u de auto koopt, maar gedurende de volledige looptijd van de financiering en zelfs daarna. De branche is sterk gereguleerd in het VK, maar een toezichthouder kan u niet dwingen documenten zorgvuldig te lezen of u dwingen verstandige beslissingen te nemen over autofinanciering.

Financiering via de dealer

Voor veel mensen is de financiering van de auto via de dealer waar u de auto koopt erg handig. Ook zijn er vaak landelijke aanbiedingen en programma’s die het financieren van de auto via de dealer aantrekkelijk kunnen maken.

Deze blog zal zich richten op de twee belangrijkste soorten autofinancieringen die door autodealers worden aangeboden aan particuliere autokopers: de huurkoop (HP) en de persoonlijke contractaankoop (PCP), met een korte vermelding van een derde, de lease-aankoop (LP). . Leasecontracten komen binnenkort aan bod in een andere blog.

Wat is een huurkoop?

Een HP is net als een hypotheek op uw huis; u betaalt vooraf een aanbetaling en betaalt vervolgens de rest af over een afgesproken periode (meestal 18-60 maanden). Zodra u uw laatste betaling heeft gedaan, is de auto officieel van u. Dit is de manier waarop autofinanciering jarenlang heeft gewerkt, maar begint nu de gunst te verliezen van de PCP-optie hieronder.

Er zijn verschillende voordelen aan een huurkoop. Het is eenvoudig te begrijpen (aanbetaling plus een aantal vaste maandelijkse betalingen), en de koper kan de aanbetaling en de looptijd (aantal betalingen) naar eigen behoefte kiezen. U kunt kiezen voor een looptijd van maximaal vijf jaar (60 maanden), wat langer is dan de meeste andere financieringsmogelijkheden. U kunt de overeenkomst meestal op elk moment opzeggen als uw omstandigheden veranderen zonder enorme boetes (hoewel het verschuldigde bedrag mogelijk hoger is dan uw auto waard is in het begin van de looptijd van de overeenkomst). Meestal betaalt u in totaal minder met een HP dan met een PCP als u van plan bent de auto te houden nadat de financiering is afbetaald.

Het grootste nadeel van een HP in vergelijking met een PCP zijn hogere maandelijkse betalingen, wat betekent dat de waarde van de auto die u zich gewoonlijk kunt veroorloven lager is.

Een HP is meestal het beste voor kopers die; van plan zijn hun auto voor een lange tijd te houden (dwz langer dan de financieringstermijn), een grote aanbetaling hebben of een eenvoudig autofinancieringsplan willen zonder staart aan het einde van de overeenkomst.

Wat is een persoonlijke contractaankoop?

Een PCP krijgt vaak andere namen door financieringsmaatschappijen van de fabrikant (bijv. BMW Select, Volkswagen Solutions, Toyota Access, enz.), en is erg populair, maar ingewikkelder dan een HP. De meeste nieuwe autofinancieringsaanbiedingen die tegenwoordig worden geadverteerd, zijn PCP’s, en meestal zal een dealer proberen u naar een PCP te duwen in plaats van naar een HP, omdat de kans groter is dat deze beter voor hen is.

Net als de HP hierboven, betaalt u een aanbetaling en heeft u maandelijkse betalingen gedurende een bepaalde periode. Wel zijn de maandlasten lager en/of de looptijd korter (meestal max. 48 maanden), omdat u niet de hele auto aflost. Aan het einde van de looptijd is er nog een groot deel van de financiering onbetaald. Dit wordt meestal een GMFV (Guaranteed Minimum Future Value) genoemd.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.