Wat u moet doen als u uw Crit’Air-sticker in Frankrijk kwijtraakt

Het systeem werkt door autobezitters te vragen om online een stickerlabel aan te vragen via een door de overheid goedgekeurd systeem. Chauffeurs moeten er constant voor zorgen dat het stickerlabel duidelijk zichtbaar is op de voorruit van de auto, want als ze dat niet doen, kunnen ze worden beboet.

Deze groepen variëren van auto’s die de minste luchtvervuiling genereren (gecategoriseerd in de meest betaalbare banden) tot auto’s met grotere uitlaten, zoals oudere vrachtwagens met dieselmotoren. De classificatie wordt milieusticker Frankrijk kopen door de Euro-uitlaatgassen van de vrachtwagen en het gebruikte type gas, wat betekent dat recentere, elektrische en hybride auto’s over het algemeen in de schonere classificaties vallen, terwijl oudere brandstof- en dieselauto’s in de meer vervuilende banden kunnen vallen.

In Frankrijk is het ecologische stickerlabel, het “Crit’Air”-stickerlabel genoemd, een essentieel onderdeel van de initiatieven van het land om luchtvervuiling te minimaliseren en schonere flexibiliteit te promoten. Dit systeem, geïntroduceerd in 2017, classificeert auto’s op basis van hun uitlaten, waardoor het voor autoriteiten gemakkelijker wordt om de vervuilingsniveaus in stedelijke gebieden te reguleren. Het Crit’Air-stickerlabel maakt deel uit van de bredere aanpak van Frankrijk om gevaarlijke uitlaatgassen van auto’s te beperken en de luchtkwaliteit in het hele land te verbeteren.

Het systeem verdeelt auto’s in 6 groepen, of “banden”, die elk worden aangeduid met een stickerlabel met verschillende kleuren. Deze classificaties variëren van auto’s die de minste vervuiling veroorzaken (gecategoriseerd in de goedkoopste banden) tot auto’s met grotere uitlaatgassen, zoals oudere auto’s met dieselmotor. De classificatie wordt geïdentificeerd door de Euro-uitlaatgassen van de auto en het gebruikte type gas, wat betekent dat recentere, elektrische en hybride voertuigen doorgaans onder de schonere groepen vallen, terwijl oudere brandstof- en dieselvrachtwagens onder de meer vervuilende banden kunnen vallen.

Tijdens dagen met specifiek hoge luchtvervuiling kan de Franse overheid tijdelijke beperkingen opleggen die de toegang tot specifieke locaties voor auto’s met een hogere uitstoot beperken, zodat alleen auto’s met een lagere luchtvervuilingsgraad worden toegestaan.

Hoewel het Crit’Air-systeem zich voornamelijk richt op auto’s, vertoont het ook bredere trends in Europa en de wereld, waar federale overheden maatregelen nemen om de verandering van het milieu en de invloed daarvan op de volksgezondheid aan te pakken. De Franse federale overheid heeft de relevantie van de overgang naar groenere innovaties, waaronder elektrische vrachtwagens (EV’s), die zijn uitgesloten van beperkingen en genieten van beloningen voor kopers, aanzienlijk benadrukt. Deze stap sluit aan bij wereldwijde initiatieven om de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare brandstofbronnen te minimaliseren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, waardoor Frankrijk koploper wordt in ecologisch beleid.

Het verkrijgen van het ecologische stickerlabel is verplicht in bepaalde steden en gebieden in Frankrijk, met name in gebieden die zijn gemarkeerd als gebieden met verminderde uitlaatgassen (LEZ) of locaties die veel kwetsbaarder zijn voor luchtverontreiniging. In deze gebieden fungeert het Crit’Air-stickerlabel als een hulpmiddel voor autoriteiten om de toegang tot schonere transportalternatieven te beheren en te motiveren. Gedurende dagen van bijzonder hoge luchtverontreiniging kan de Franse federale overheid tijdelijke beperkingen opleggen die de toegankelijkheid van bepaalde locaties voor auto’s met een hogere uitstoot beperken, zodat alleen auto’s met een lagere verontreinigingsgraad worden toegestaan.

Het ecologische stickersysteem heeft daadwerkelijk een gunstige invloed gehad in steden als Parijs, waar luchtverontreiniging een aanzienlijk probleem is. Door het aantal auto’s met een hoge uitstoot tijdens het reizen te beperken, helpt het systeem gevaarlijke verontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10) te verminderen, die beide ernstige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Bovendien motiveert het Crit’Air-stickersysteem mensen om gebruik te maken van verschillende vormen van vervoer, zoals openbaar vervoer, fietsen of wandelen, die allemaal bijdragen aan een veel gezondere en veel duurzamere stedelijke sfeer.

Tot slot is het Crit’Air-stickersysteem een ​​essentieel onderdeel van de initiatieven van Frankrijk om verontreiniging te minimaliseren en schoner vervoer te promoten. Door auto’s te classificeren op basis van hun ecologische invloed en de toegankelijkheid tot specifieke locaties voor auto’s met een hoge uitstoot te beperken, wil het systeem veel gezondere stadsgebieden creëren en luchtverontreiniging aanpakken. Aangezien Frankrijk schonere moderne technologieën en stedelijke voorbereiding blijft kopen, zal het Crit’Air-systeem waarschijnlijk vooruitgang boeken, wat helpt om ervoor te zorgen dat het land zijn milieudoelstellingen vervult en tegelijkertijd de levensstijl van de lokale bevolking verbetert.

Door auto’s te classificeren op basis van hun ecologische invloed en de toegankelijkheid tot specifieke locaties voor vrachtwagens met een hoge uitstoot te beperken, wil het systeem veel gezondere stadsgebieden creëren en luchtverontreiniging aanpakken.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.